Whitney Museum of American Art

Previous Next

project at a glance

Designed by Renzo Piano Building Workshop and Cooper, Robertson Partners, the 220,000 square foot museum sits adjacent to the High Line in New York’s Meatpacking District at 99 Gansevoort Street. Given the complexity of the design, Turner provided four years of preconstruction services that included geothermal and environmental impact studies. The Whitney, clad in enamel steel plate, features six levels above grade and two below. The space provides the leading gallery with additional exhibition and program space, an 18,000 square foot column-free gallery; a 170-seat theater overlooking the Hudson River, and numerous conservation laboratories in the curatorial space.
 
Critical to the project’s success was Turner’s ability to overcome the aftermath of Super Storm Sandy that flooded the site with six and half million gallons of seawater. After remediating the site, Turner and WTM Engineers design-built a flood mitigation system that includes a 27 foot wide by 14 foot tall flood gate weighing more than 7 tons. Ultimately, this flood mitigation system safeguarded the Whitney’s space programing requirements and set a new standard in flood protection and museum design.
 
Visit this project in Turner City 2014

Make a 3D print of the Whitney Museum of American Art

For Services / Specializations
and Additional Key Contacts
See Office Network

*Office includes a Special
Projects Division or Interiors
Group