University of Portland Shiley Hall

Previous Next

project at a glance

The Shiley Hall project for the University of Portland is a 30,000 square foot addition and 44,000 square foot renovation seamlessly tied to the School of Engineering building originally built in 1942.

Shiley Hall is now one of 15 buildings in Portland to earn LEED Platinum certification. The building's sustainable elements include an eco-roof above an open computer lab, a bio-swale outside of the student center, wind cowls on the roof collecting fresh air, countertops made of recycled compressed paper and energy efficient water fixtures reducing water consumption by 47 percent.

The hall features interactive “smart” classrooms equipped with audio-visual systems, numerous labs and lecture halls along with faculty offices and conference rooms. And with its location in the central part of the campus, sensitivity to student, faculty and staff activities were closely monitored to keep disruptions at a minimum during construction.

 The project has been recognized for its excellence in sustainability:

  • 2010 Winner: Businesses for an Environmentally Sustainable Tomorrow Awards – Green Building Category
  • 2010 Third Place Winner:  Daily Journal of Commerce Top Projects Award - $15.1M - $50M Renovation
  • Grand Award for Building Technology Systems – American Council of Engineering Companies of Oregon
  • 2010 Illumination Award of Merit from the Illuminating Engineering Society –Recognition for Innovative & Energy-Saving Lighting Design

For Services / Specializations
and Additional Key Contacts
See Office Network

*Office includes a Special
Projects Division or Interiors
Group