The Peabody Essex Museum Project Phase II

Previous Next

project at a glance

This expansion project brought about a dramatic transformation of the Peabody Essex Museum, creating more than 250,000 square feet of new and renovated facilities, including a 100,000 square foot wing and education and performance center. The new wing, which was designed as five house-sized pavilions, is linked to the existing four wings of the museum by a soaring glass skylight, which covers an indoor street and courtyard. Additional scope included the relocation of three two-story historic brick houses, the foundation and site preparation for the relocation of a Qing Dynasty Chinese house, and the adjacent Armory Park.

The project was constructed in the historic downtown neighborhood of Salem, MA. Construction was contained in a small footprint; adjacent to businesses, private homes, the Salem National Park Services and a retirement home. Continuous pedestrian access was maintained through and around the jobsite for residents and tourists. The museum remained in full operation throughout construction.

For Services / Specializations
and Additional Key Contacts
See Office Network

*Office includes a Special
Projects Division or Interiors
Group